Friday, January 11, 2013

Lempeng Kentang dan Keema Daging



Salam dan Selamat pagi..Ok..hari ni Cik nak update dgn resepi Cik yang xseberapa nie..ye le..tuan punya badan kan agak bulat..so..makan je le kejenya...berat makin naik..aiyoo..bila mau kurus ini mcm...ok..Lempeng ni Cik buat ketika Cik amik half day tempohari..kengkononnya..nak buat jemput2 kentang..last2..jd lempeng kentang..


Lempeng Kentang:
Bahan2nya:
- 2 biji kentang disagat memanjang (*)
- 1 labu bawang besar dicincang (*)
- sedikit daun sup dan daun bawang (*)
- Tepung gandum
- Sedikit garam
- Air untuk membancuh

Cara2nya:
- Bancuh tepung bersama air dan garam sehingga menjadi batter yang agak likat..tetapi jgn terlalu pekat.
- Masukkan bahan2 yang bertanda (*), gaul sehingga rata dan mesra.
- Kemudian tuangkan adunan keatas kuali non stick pan yang panas, dan biarkan ianya sehingga masak. Ulangi proses sehingga selesai.
- Hidangkan bersama sambal tumis, kari atau apa sahaja pencicah yang anda suka. Hari tu kebetulan Bonda Cik ada masak Keema..so..Cik makan dgn keema..


Keema Daging:
Bahan2nya:
- Sebungkus daging cincang
- Seinci halia (*)
- 5 ulas bawang putih (*)
- 2 labu bawang besar (*)
- Rempah menumis
- 3 sudu besar serbuk kari Baba's
- 2 biji kentang di dadu
- 1 cawan air
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk perasa
- 10 biji cili padi
- Minyak untuk menumis

Cara2nya:
- Blendkan bahan2 yang bertanda (*) dan tumis bersama rempah menumis.
- Setelah agak garing, masukkan daging cincang dan juga kentang yang telah didadu. Biarkan sehingga kentang agak empuk.
- Setelah itu, bancuh kan serbuk kari dengan secawan air dan tuangkan kedalam kuali, biarkan ianya menjadi kering dan pecah minyak.
- Bila Keema agak kering, masukkan serbuk perasa dan garam. Rasakan keenakkannya, sekiranya kurang tambah sedikit lagi.
- Kemudian, masukkan cili padi dan kacau lagi. Terpulang pada anda, jika ingin ianya berkuah, jangan bg ianya kering. Sekiranya ingin kering, masak sehingga agak garing.
- Siap dihidangkan, boleh dimakan bersama, lempeng, nasi panas atau roti.

Sekian, terima kasih.

No comments:

Post a Comment