Thursday, April 23, 2015

Kerja-kerja Pembersihan Sedang Dijalankan...

Assallammualaikum buat semua pembaca...Ya Allah..cukup lama Chek tak menghupdate blog...Jadi...Kerja-kerja pembersihan sedang dijalankan bagi membersihkan segala sesawang yang ada...Nantikan update2 menarik dari Chek....Tungguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!


Sunday, December 29, 2013

Spaghetti Ayam Kuasa 2



Lamanya Cik xupdate..almaklum le..sendiri menyibuk...hari ni Cik nak kongsi resepi kecemasan Spaghetti Ayam Kuasa 2..kenapa kuasa 2..sbb..Cik guna bebola ayam dan ayam cincang...tp..Cik melayukan sedikit spaghetti ni..meh tgk resepi..

Bahan2nya:
- Sebungkus ayam cincang
- Sebungkus bebola ayam (belah 2)
- Sebungkus spaghetti (rebus sehingga masak)
- Prego Spaghetti Sauce
- Tomato dlm tin
- 1 tin cendawan butang
- 10 biji cili padi (cincang)
- 5 ulas bawang putih (cincang)
- 1 1/2 labu bawang kuning (cincang)
- Garam / serbuk perasa
- Minyak masak

Cara2nya:
- Tumiskan bahan cincang hingga caramalise. Masukkan ayam cincang dan cendawan butang dan masak hingga empuk.
- Setelah itu, masukkan sos spaghetti dan juga tomato dalam dlm tin. Masukkan air 1 tin, kira nisbahnya 2:1
- Setelah mendidih dan sos dan rencah mesra, masukkan bebola ayam. Masak hingga empuk.
- Setelah itu, perasakan dengan garam, serbuk perasa dan lada sulah jika suka. Rasakan. Sekiranya mencukupi. Tutup api dan sedia dihidang.

Tuesday, August 27, 2013

Kek Pelangi Kukus

Assallamualaikum..dah lama Cik x update blog Cik...sibuk sgt...ok..Cik geram tgk gmbr kek yg telah diupdate oleh salah seorang pengikut FB Buku Resepi..Mamar Hafiz nama dia...tp..Cik xder le buat warna pelangi...cuma kaler2 soft je...cubalah..sedap sgt..Cik buat 2 versi warna...



Bahan-Bahan
  • 1 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula kastor (kalo ikutkan 3/4 cawan, Cik kurangkan)
  • 3 biji telur
  • 1/4 cawan susu pekat
  • 1/4 cawan serikaya
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar koko (Cik xletak)
  • 1 sudu kecil vanila
  • Sedikit pewarna makanan
Cara membuat
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
  2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
  3. Bila sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  4. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. (yg ni cik tak tambah susu pun, namun begitu kek tetap lembut).
Jika bahagi ke dlm mangkuk2 kecil, masa mengukus lebih pendek.

Thursday, June 6, 2013

Sawi Goreng Belacan





Pekabar semua..Cik doakan kalian sihat sentiasa..ok..ini ada menu Cik yang pertama berasaskan belacan..sebenarnya..Cik nak masak dengan ikan masin, tp..ikan masin xde..jd..agar tidak berapa kempunan..Cik letak le belacan..pada Cik, rasanya ok..mungkin belacan tu kurang garing..huhuhu..xmalu..puji diri sendiri..ok2..meh kita semak resepi..

Bahan2nya:
300 gram baby sawi hijau
5 ulas bawang kecil - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
1 inci belacan - hancurkan
2 biji lada merah - hiris
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Sedikit air

Cara2nya:
- Tumiskan bahan yang dimayang hingga agak garing, masukkan belacan. Tumis lagi hingga agak garing. Masukkn sedikit air.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Oleh kerana belacan ada rasa masin, jadi kurangkan garam.
- Setelah agak mendidih, masukkan sawi. Masak lebih kurang 15 minit. Masukkan lada yang telah dihiris.
- Tutup api dapur, sedia dihidang panas.

Adik2 Cik kata sedap, tp lagi sedap kalo ianya kailan. Next time Cik akan tukar dengan kailan pula..Jemputlah mencuba resepi dari anak dara yang baru nak bertatih memasak ini. Sekian.


Friday, March 8, 2013

Kerabu Rumpai Laut Campuran

Salam..apa khabar anda semua..lamanya Cik x menghupdate blog kan..xsenonoh perangai Cik..ok..hari ni Cik nak up entry ttg Rumpai Laut...Cik dah mengambil Collagen berasaskan Rumpai Laut ni hampir 6 bulan dan terdapat perubahan yang Cik alami..tp..selain ianya boleh dijadikan sebagai supplement ianya juga boleh dimakan sebagai kerabu...sedap sgt rasanya...Cik amik resepi ni dari blog Kak Hazila - My Small Kitchen..mudah je resipinya...resipi asal boleh rujuk di sini...



Bahan2nya:
25 gram rumpai laut kering direndam sehingga kembang selama 4 jam..tos dan potong kepada saiz yg sesuai.
1 biji timun zukini - racik sebesar batang mancis
1 labu bawang besar - mayang
2 kuntum bunga kantan - mayang
2 biji mangga muda / epal hijau - racik sebesar batang mancis
10 biji cili api - mayang
1 biji tomato - buang biji dan dadu
1 genggam udang kering - rendam seketika
Limau nipis
Garam & gula

Cara2nya:
1. Campurkan semua bahan yang telah dipotong termasuk rumpai laut dan udang kering ke dalam mangkuk.
2. Masukkan garam, gula dan air perahan limau nipis. Gaul sekata dan biarkan seketika supaya mesra dan meresap rasanya.
3. Sedia dinikmati.

Kak Hazila ada letak daun pegaga..tp..Cik xdpt cari hari tu..tetapi rasanya mmg sedap...terasa rangup2 dr timun dan epal hijau/mangga muda..rasa kenyal2 dr rumpai laut dan segar..masam, manis dan masin..semua cukup rasa..Cik ratah begitu sahaja tanpa nasi..sedap sangat..selamat mencuba...



Saturday, January 26, 2013

Kek Kukus Tanpa Telur


Yuhoo..apa khabar semua..hari ni Cik nak kongsi satu resepi kek..Cik dah lama x baut kek..mengidam plak..jd..Cik pun jenjalan kat blog2 terkenal..lalu..Cik jatuh cinta yang berdebap kepada Kek akak kita nie..terima kasih yang xterhingga kepada K.Nor kerana memberi tunjuk ajar..ok..kalo anda nak resepi penuhnya disini..yang paling best..kek ini tanpa telur..I like...bleh makan byk2..erm..impian untuk menguruskan badan, hanya tinggal impian..kek teramat le MOIST dan LEMBUT...aiyoooo...ok..xmo citer panjang2..sila tgk bahan2nya..Kak Nor..minta izin utk share yer..


Bahan2nya:

Bahan A:
- 125 g tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat - 1/4
- 2 sudu kecil serbuk penaik - 1sk

Bahan2 B:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula perang (sila lebihkan gula jika menggunakan serbuk koko pahit / pure cocoa) - 3/4 cawan
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen vanila @ 1 sudu kecil coffee emulco ( Cik guna dua2 sekali, tapi Cik gantikan Coffee Emulco dengan Nescafe)
- 2 cawan susu cair @ 1 3/4 susu segar
- 1/2 cawan minyak jagung / minyak sayuran (Cik gunakan Minyak Mazola)
- 1/4 sudu kecil @ secubit garam

Bahan C:
- 1 sudu besar cuka makan atau jus lemon (Cik letak Apple Cider)

Cara2nya:
- Sediakan pengukus dan didihkan air.
- Satukan semua bahan B ke dalam periuk dan masak menggunakan api perlahan. Kacau sehingga adunan larut dan sebati. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
- Ayakkan bahan A dan kacau hingga rata.
- Setelah adunan B suam, satukan adunan tersebut bersama bahan A dengan menggunakan hand whisk @ rubber spatula. Kacau hingga sebati dan tidak bergentel.
- Kemudian masukkan bahan C dan kacau lagi. Jangan terlebih kacau @ kacau terlalu lama.
- Tuangkan adunan tersebut kedalam loyang yang telah dilengserkan dengan mentega ataupun minyak sayuran.
- Tutupkan loyang dengan aluminium foil dan kukus sehingga 45 minit @ 1 jam.
- Setelah masak, tutupkan api dan biarkan selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek tersebut.
- Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihiaskan dengan topping kesukaan anda.

p/s:
- Kek ini boleh juga dibakar. Namun kemanisan kek versi kukus tak sama dengan yang dibakar. Jika menggunakan kaedah bakar, sila kurangkan sukatan gulanya atau mengikut citarasa sendiri.
- Kek akan menjadi lebih moist dan sedap jika dibiarkan semalaman.

Terima kasih sekali lagi kepada K. Nor (Secubit Garam). Selamat mencuba.

Friday, January 11, 2013

Lempeng Kentang dan Keema Daging



Salam dan Selamat pagi..Ok..hari ni Cik nak update dgn resepi Cik yang xseberapa nie..ye le..tuan punya badan kan agak bulat..so..makan je le kejenya...berat makin naik..aiyoo..bila mau kurus ini mcm...ok..Lempeng ni Cik buat ketika Cik amik half day tempohari..kengkononnya..nak buat jemput2 kentang..last2..jd lempeng kentang..


Lempeng Kentang:
Bahan2nya:
- 2 biji kentang disagat memanjang (*)
- 1 labu bawang besar dicincang (*)
- sedikit daun sup dan daun bawang (*)
- Tepung gandum
- Sedikit garam
- Air untuk membancuh

Cara2nya:
- Bancuh tepung bersama air dan garam sehingga menjadi batter yang agak likat..tetapi jgn terlalu pekat.
- Masukkan bahan2 yang bertanda (*), gaul sehingga rata dan mesra.
- Kemudian tuangkan adunan keatas kuali non stick pan yang panas, dan biarkan ianya sehingga masak. Ulangi proses sehingga selesai.
- Hidangkan bersama sambal tumis, kari atau apa sahaja pencicah yang anda suka. Hari tu kebetulan Bonda Cik ada masak Keema..so..Cik makan dgn keema..


Keema Daging:
Bahan2nya:
- Sebungkus daging cincang
- Seinci halia (*)
- 5 ulas bawang putih (*)
- 2 labu bawang besar (*)
- Rempah menumis
- 3 sudu besar serbuk kari Baba's
- 2 biji kentang di dadu
- 1 cawan air
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk perasa
- 10 biji cili padi
- Minyak untuk menumis

Cara2nya:
- Blendkan bahan2 yang bertanda (*) dan tumis bersama rempah menumis.
- Setelah agak garing, masukkan daging cincang dan juga kentang yang telah didadu. Biarkan sehingga kentang agak empuk.
- Setelah itu, bancuh kan serbuk kari dengan secawan air dan tuangkan kedalam kuali, biarkan ianya menjadi kering dan pecah minyak.
- Bila Keema agak kering, masukkan serbuk perasa dan garam. Rasakan keenakkannya, sekiranya kurang tambah sedikit lagi.
- Kemudian, masukkan cili padi dan kacau lagi. Terpulang pada anda, jika ingin ianya berkuah, jangan bg ianya kering. Sekiranya ingin kering, masak sehingga agak garing.
- Siap dihidangkan, boleh dimakan bersama, lempeng, nasi panas atau roti.

Sekian, terima kasih.