Tuesday, December 11, 2012

Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Api Tempoyak

Hola...arini Cik nak kongsi satu resipi yg paling Cik suka masak dan menjadi kegemaran Cik serta beberapa org ahli keluarga Cik..teng..teng...Pucuk ubi..slalunya kan..Cik akan letak memacam dlm tu..kalo pi pasar jumpa petai..Cik masukkan petai..kalo pi pasar jumpa tempoyak..Cik masukkan tempoyak..sedappppppnya....kalo masak secekak je..konpem Cik bleh abiskn sorang...Cik suka yg agak berkuah..sebab..leh hirup panas2..

Ni resepi yg Cik nak kongsi dengan anda semua....

Bahan2nya adalah:
- Secekak pucuk ubi
- 100 gram petai (Dibelah dua)
- 500 gram santan
- 20 biji cili api (Kisar)
- 1 sudu besar serbuk kunyit (Kisar)
- 100 gram ikan bilis (Kisar)
- 5 biji bawang merah (Kisar)
- 3 biji bawang putih (Kisar)
- 3 sudu besar tempoyak

Cara2nya:
1. Rebus pucuk ubi sampai empuk. Toskan air sehingga kering dan hiris nya kasar2.
2. Didihkan bahan kisar bersama tempoyak..kemudian..masukkan petai..
3. Setelah bau enak menyelubungi dapur..masukkn santan dan kecilkan api..kalo rasa kuahnya agak pekat..tambah skit air....
4. Setelah itu, masukkan garam dan serbuk perasa..akhir sekali..masukkan pucuk ubi..dan siap utk dimakan..hidangkan bersama nasi yg panas...pergh..marvellous.....enak skali....


No comments:

Post a Comment