Ni resepi yg Cik nak kongsi dengan anda semua....
Bahan2nya adalah:
- Secekak pucuk ubi- 100 gram petai (Dibelah dua)
- 500 gram santan
- 20 biji cili api (Kisar)
- 1 sudu besar serbuk kunyit (Kisar)
- 100 gram ikan bilis (Kisar)
- 5 biji bawang merah (Kisar)
- 3 biji bawang putih (Kisar)
- 3 sudu besar tempoyak
Cara2nya:
1. Rebus pucuk ubi sampai empuk. Toskan air sehingga kering dan hiris nya kasar2.2. Didihkan bahan kisar bersama tempoyak..kemudian..masukkan petai..
3. Setelah bau enak menyelubungi dapur..masukkn santan dan kecilkan api..kalo rasa kuahnya agak pekat..tambah skit air....
4. Setelah itu, masukkan garam dan serbuk perasa..akhir sekali..masukkan pucuk ubi..dan siap utk dimakan..hidangkan bersama nasi yg panas...pergh..marvellous.....enak skali....
No comments:
Post a Comment