Ni sebenarnya resepi aritu..Cik lmbt post..sbb..Cik pikir banyak kali
owh mau post..ye ler..Cik bukannya pandai masak sgt..tp..bleh ler untuk
mengisi perut dan memenuhi selera Cik...meh kita tgk resepinya..
Bahan2nya:
-Untuk Kuah
20 biji bebola ayam - dibelah dua
10 biji bebola ikan - dibelah dua
2 keping dada ayam - dihiris nipis
1 kiub ayam
5 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
Garam
Serbuk perasa
Lada sulah / lada hitam
Air secukupnya
Cara2nya:
1.
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau, kemudian
masukkan isi ayam. Biarkan selama 10 minit. Kemudian masukkan air dan
didihkan..selepas itu, masukkan kiub ayam dan dibiarkan didih lagi..
2.
Setelah itu, masukkan bebola ayam, bebola ikan, serbuk perasa, garam
dan lada sulah. Kalau kuah xcukup, tambah lagi air..setelah kuah
mendidih dan rasanya cukup serba serbi..matikan api dan hidang bersama
dengan bee hoon, dan yang lain2..
-Untuk lada kicap
20 biji cili padi - dipotong kecil2
Kicap manis
Kicap masin
Sedikit air masak
Cara2nya
- Potong cili padi bulat2..tambahkan kicap dan sedikit air untuk mencairkan kicap tersebut..biar ianya cukup rasa..
- Untuk hiasan
Daun bawang
Daun sup
Sawi yang di celur
No comments:
Post a Comment